Khamis, 2 April 2009

PETUA DI DAPUR 2

Kopi lebih enak
Bancuhkan sebuk kopi dengan memasukkan sedikit gula merah.Air kopi kegearan anda pasti akan terasa lebih enak bila diminum

Merangupkan bawang goreng
Jika anda gemar menggunakan bawang goreng sebagai hiasan atau penambah rasa dalam masakan,cubalah petua mudah ini,Bawang merah yang telah dihiris hendaklah digaulkan dengan sedikit garam,kemudian ketepikan untuk setengah jam,Masak ia dengan suhu yang rendah sehingga kuning.Ingat,bawang ini ia akan terus masak sedikit apabila kita angkat.Jadi jangan masak terlalu lama.Kemudian letakkan ianya kedalam kertas.Hasilnya bawang akan menjadi lebih rangup dan tahan lama.
Hilangkan gatal sayur keladi
Masukkan 3 atau 4 keping asam keping semasa mencelur batang keladi yang telah dipotong dan dibersihkan.Biar batang keladi tiga suku masak,barulah diangkat dan diketepikan.Kemudian bolehlah dimasak sayur keladi itu mengikut citarasa anda.

Melembutkan daging
Bagi anda yang tidak mempunyai epressure cookeri untuk memasak daging,jangan takut jika daging yang dimasak menjadi keras dan liat.Sebalikknya ambillah sebiji buah kiwi lalu dikisar,kemudian peraplah bersama sekilo daging dan barulah dimasak

Memastikan bijan lekat pada kuih
Setelah bijan disalut pada kuih,pastikan kita terus menggorengnya.Kerana apabila ditunggu lama,kuih akan kering dan bijannya gugur.

Bagaimana menggantikan serbuk agar-agar
Gantikan serbuk agar-agar dengan 10gram agar-agar kering bagi menggatikan 1 sudu makan agar-agar serbuk

Melemakkan pulut
Rendam pulut semalaman dan kemudian masak dengan air kelapa.Pastinya rasa pulut lebih menyelerakan.