Rabu, 11 Mac 2009

Tinta 11 mac 2009

Alhamdulillah pada 6-9 mac yang lalu kami telah berjaya sampai ke kampung segar,gua musang kelantan..Kami bertolak pada pukul 11malam dengan menaiki land rover,pajero,jip dan 1 van.Perjalanan kami memakan masa selama lebih kurang 8jam merentasi gunung-ganang,jeram,tanah lumpur dan sebagainya..Aku menaiki pajero yang dipandu oleh senior..bersama-samaku terdapat rakan-rakan dari persatuan lain..Mereka sangat mudah mesra..ditambah lagi dengan keletah pelajar-pelajar dari indonesia..

Lebih kurang pada pukul 4pagi kami sampai di kampung pauh..perkampungan orang asli..berhenti seketika untuk berehat sebentar melepaskan lelah dan tidur seketika sementara menanti subuh..Tidur kami hanya beralaskan sleeping bag dalm kegelapan dan kesejukan yang mencengkam hingga sum-sum tulang..Walaupung aku memakai 3lapis pakaian namun kesejukannya tetap terasa.tapi dek terlalu letih kerana memang sebelum ini sudah beberapa minggu kekurangan tidur lalu dengan mudah aku terus terlena hingga pukul 6.30 pagi..Selepas pukul 7lebih.encik syamsul bersama-sama peserta lelaki yang lain bertungkus lumus mengambil peralatan memasak lalu disumbatkan ke dalam land rover..Huhu..pajero kami berbau ikan masin,bercampur aduk dengan bau-bau yang pelbagai..

Sebaik sahaja kami sampai kekampung segar..hatiku penuh dengan kesyukuran..Dalam hati terasa bahagia dengan nikmat kurniaan Allah..Terasa tekanan hilang seketika sebaik sahaja kakiku menjejaki tanah di kampung segar..Difikiranku..dakwah itu lebih penting..aku akan lupakn semua benda dan seolah-olah datang suatu kekuatan ruhiyah..Benarlah bila kita menolong agama Allah,Allah akan menolong kita..Di sepanjang program,aku banyak berfikir tentang diri dan hakikat kehidupan..Kedaifan dan kekurangan masyarakat orang asli di sini mengingatkan daku pada susur sirah rabiatul adawiyah dan hasanul basri serta abdul Qadir Jailani..Watak figur dalam ilmu sufi..Disinilah menyebabkan semangatku untuk mempelajari dan mengetahui ilmu tasawwur dan sufi berkobar-kobar..

Apa yang membezakan theology and tasawwur?Theology adalah satu ilmu untuk mencari bukti-bukti kewujudan Allah dengan mencari even beratus-ratus dalil dan bukti bahawa Allah itu wujud..Mencari tentang hakikat ketuhanan..Tasawwur atau sufism pula lebih menekankan kepada penyucian jiwa dan hati..lebih kepada bagaimana caranya kita hendak mendekatkan diri kepada Allah melalui ibadah dengan amalan-amalan seperti puasa,berzikir,solat dan pelbagai amalan-amalan yang tidak bertentangan dengan syariat Allah..Ada ulamak dan ahli falsafah yang mentakrifkan suatu hadis yang menceritakan tentang islam,iman,ihsan dan hari kiamat sebagai:

Islam:berkaitan dengan ilmu fiqh dan ibadah
Iman:berkaitan dengan aqidah dan ilmu tawhid
Ihsan:berkaitan dengan sufism

Bila bercakap tentang sufism aku tertarik dengan karangan imam Al-Ghazali dalam Ihya ulumudin..Idea-ideanya sangat bernas dan karangannya betul-betul menyentuh jiwa..Imam ibn Qayyim juga begitu..Karangan mereka benar-benar membuatkan diriku terasa tenang..Sedari kecil aku amat ,meminati watak rabiatul adawiyah dan salehudddin al-Ayubi..Mungkin juga figur kesayanganku antara salah satu sebab yang mendorong aku untuk mendalami ilmu usuluddin dan perbandingan agama..

Bila berada di perkampungan orang asli pada kali ini...membuatkan aku terfikir aku masih beruntung kerana Allah mengurniakan pelbagai kelebihan dan nikmat..Dan seharusnya nikmat ini dikongsi bersama-sama dengan orang yang kurang bernasib baik.Aku tidak boleh melihat seseorang ditindas dan meminta sesuatu dariku..Hati mudah terusik..Disini aku mencurahkan tenaga dan ilmu yang aku ada untuk membantu dalam usaha dakwah di perkampungan orang asli.Mereka masih belum tahu mengucap kalimah syahadah dan menyebut kalimah Allah lantaran kebanyakkan mereka baru sahaja memeluk agama islam..Perkara yang membuatkan aku tertarik dengan orang asli pastinya kanak-kanak.Sedari awal penyertaan ku dalam persatuan ini sehingga kini..Hatiku terikat pada kanak-kanak orang asli..mereka yang membakar semangatku untuk terus berjuang..Lagipun adik Saniah ai shiang juga menjadi pendorongku dan kekuatanku untuk terus mempertahankan agama ini..

Disini,api elektrik tiada.penduduk disini masih menggunakan pelita dan lilin sebagai bahan api untuk menerangi kegelapn malam..Makan mereka kais pagi makan pagi,kais petang makan petang..Nasi susah untuk dibeli.Tiada lauk mewah sebagai hidangan harian seperti kita di bandar..Program kali ini aku lebih banyak menjadi pemerhati kerana aku otakku lebih ligat berfikir tentang hakikat kehidupan berbanding pada program sebelum ini aku lebih banyak memikirkan aktiviti dan penyusunan strategi program biro..

Masyarakat orang asli disini mempunyai keunikan dan kelebihan tersendiri..Masyrakat disini berketurunan kaum temiar..kebiasaannya masyarkat orang asli lebih mengikut lineage perempuan seperti mana kaum yahudi lebih mengikut keturunan perempuan..Kebiasaannya kaum orang asli sangat mementingkan ukhwah dan pertaliaan persaudaraan dikalangan mereka amat kuat.Jarang kita dapati situasi begini di bandar..Bagi mereka berat sama dipikul ringan sama dijinjing..disini aku amat mengagumi sifat perpaduan di kalangan masyarakat di kg segar..

Apa yang lebih menarik aku dapat mempelajari cara bekerja ABIM Outreach dibawah dato razak..Cara pendekatan yang digunakan olehnya memang menarik.Dalam berdakwah tiada apa yang mudah jika kita hendak berjaya.Tentangan amat banyak...
Harakahdaily Wed Feb 25, 09 12:56:45 pm MYT

HASIL kajian Jabatan Kejuruteraan Biomedikal Universiti Malaya mendapati setiap gerakan solat mempunyai manfaat tersendiri yang mampu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.


Prof Dr Wan Abu Bakar bersama Dr Fatimah dan Ng Siew Chok dengan buku mengenai rahsia solat dari segi sains.

Profesor Dr Wan Abu Bakar Wan Abas - Aktiviti Otot
Beliau yang mengkaji aktiviti otot memberitahu manusia perlu sentiasa melakukan regangan dan senaman kerana otot menjadi lebih kuat apabila selalu digunakan.
Katanya, hasil kajian mendapati solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, tunduk dan bongkok menyamai senaman ringan.
"Kebanyakan otot serta sendi bergerak ketika solat. Umat Islam beruntung kerana solat yang wajib dilakukan setiap hari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otot dan fizikal tubuh,"katanya.
Malah, katanya solat sama seperti terapi fizikal yang jika dilakukan secara berterusan dan betul menghasilkan kesan positif terhadap tubuh.
Beliau berkata, kajian lebih teliti sedang dilakukan untuk mengenal pasti otot yang aktif ketika solat.

Ng Siew Chok - Isyarat Otak
Beliau berkata, perubahan kimia berlaku apabila otak aktif. Proses kimia yang menyebabkan pergerakan ion atau atom membawa cas elektrik boleh diukur menggunakan elektrod yang diletakkan pada kulit kepala. Sejenis alat, iaitu EEG (Electroencephalogr aphy) digunakan untuk mengukur isyarat otak daripada aktiviti elektrik.
"Gelombang otak mempunyai beberapa frekuensi irama yang dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan emosi. Jenis gelombang otak Alfa (8-13 Hz) menunjukkan keadaan tenang," katanya
Walaupun bukan Islam, Siew Chok kagum terhadap hasil kajian yang dilakukannya apabila mendapati keadaan dan pemikiran orang selepas bersolat tenang dan menyamai keadaan selepas bangun tidur..
"Ada fenomena menarik dalam solat, iaitu keadaan berdiri seketika sebelum sujud sebagai peringkat paling tenang ketika bersolat. Saya bukan Islam dan diberitahu bahawa keadaan itu adalah tamakninah," katanya.
Ketika itu, katanya isyarat alfa meningkat secara mendadak yang menunjukkan seseorang itu berada dalam keadaan tenang.
Siew Chok berkata, solat juga meningkatkan penumpuan terhadap sesuatu perkara dan memperkuatkan kuasa otak.
Sehubungan itu, katanya solat membolehkan seseorang itu menyediakan otak untuk lebih bersedia terhadap sesuatu cabaran yang perlu dihadapinya dalam aktiviti harian.

Dr Fatimah Ibrahim - Komposisi Tubuh
Beliau berkata, komposisi tubuh mengandungi empat komponen utama, iaitu tisu aktif, tisu tulang, komponen air dan lemak.
Beliau berkata, ada beberapa kaedah untuk mengukur komposisi tubuh, tetapi kajian itu menggunakan Analisis Penyepadanan Bio yang menghasilkan keputusan tepat, pantas dan selamat, berbanding pengambilan darah.
"Teknik ini tidak digunakan secara meluas di hospital negara ini, tetapi di Amerika Syarikat, teknik ini digunakan untuk menilai status penyakit seperti Aids, diabetes, demam denggi dan pelbagai penyakit kritikal lain,� katanya.
Dalam kajian ini, katanya model untuk mendapatkan komposisi tubuh terbaik adalah dengan melakukan lima perkara, iaitu solat lima kali sehari, memahami maksud bacaan dalam solat, solat berjemaah, rukuk dengan betul (90 darjah) dan melentikkan jari kaki ketika duduk antara sujud dan tahyat akhir.
Dr Fatimah berkata, orang yang tidak melakukan lima perkara ini mempunyai komposisi tubuh yang kurang baik.
Katanya, kajian mendapati secara keseluruhan orang yang solat berjemaah mempunyai kesihatan lebih baik berbanding yang bersolat secara bersendirian.
Diriwayatkan daripada Abdullah bin Umar bahawa Rasullullah bersabda: Sesungguhnya solat berjemaah adalah 27 kali ganda lebih afdal daripada solat bersendirian. (Riwayat Imam Malik, Bukhari dan Muslim).
"Kita mendapati apabila berjemaah, orang yang melakukan solat bersentuh bahu ke bahu. Tubuh manusia seperti bateri.. Ketika bersolat, cas tubuh manusia mengalir seperti dalam litar dan akhirnya meneutralkan cas tubuh.
"Sebelum solat, ada orang yang penat dan ada yang tidak penat. Ketika solat, orang yang tidak penat dan mempunyai cas positif akan mengalirkan cas positif kepada orang yang letih dan mempunyai cas negatif,"katanya.
Katanya, ini yang menyebabkan orang yang bersolat jemaah mempunyai badan bertenaga dan lebih tenang.
Dr Fatimah berkata, solat tarawih dan berpuasa juga memberi kebaikan dan ini terbukti berdasarkan kajian yang dilakukan.
Sebelum Ramadan bermula, katanya komposisi badan diukur dan selepas 21 hari berpuasa, komposisi tubuh yang diukur semula mendapati keadaan tubuh sihat seperti kolesterol rendah akibat kadar pembakaran lemak yang meningkat serta paras glukos rendah.
Selain itu, katanya posisi tubuh (posture) dalam solat dapat mengubat sakit pinggang. Malah jika berjumpa doktor, pesakit disuruh melakukan senaman seperti berdiri dan membongkokkan tubuh yang menyamai gerakan solat.
Beliau berkata, keputusan positif itu adalah berdasarkan ukuran saintifik dengan meletakkan beberapa sensor (pengesan) di tulang belakang pesakit untuk melihat isyarat otot.
Katanya, hasil kajian mendapati pesakit yang mengikuti terapi solat selama sebulan, iaitu dengan membuat rukuk 90 darjah, sakit pinggangnya berkurangan.
"Ini membuktikan terapi solat boleh digunakan untuk merawat sakit pinggang. Kita akan menerbitkan buku kedua terapi solat yang bukan saja sesuai untuk wanita normal, tetapi untuk wanita mengandung. Bukan Islam juga boleh mengikuti terapi ini dengan melakukan senaman sama seperti gerakan solat,"katanya.
Jangan terkejut kerana solat boleh merawat Erektil Disfungsi (ED) atau lebih dikenali sebagai mati pucuk, masalah kesihatan yang lelaki amat takut.
Untuk lelaki normal, keupayaan seksual adalah tiga kali penegangan ketika tidur dan volum ketika ketegangan mesti lebih 200 peratus.
"Kajian dilakukan dengan mengukur zakar (pesakit diajar melakukan ukuran). Pada bulan pertama, tiada ketegangan langsung, tetapi selepas melakukan terapi selama dua bulan iaitu dengan melakukan solat tambahan, sudah ada ketegangan dan volum mencapai tahap normal,"katanya.
Beliau berkata, terapi adalah dengan cara melakukan solat sunat sebanyak tiga kali seminggu dengan setiap terapi sebanyak 12 rakaat atau kira-kira 30 minit
Selain itu, katanya antara hasil kajian yang menarik perhatian pakar sakit jantung ialah mengenai kadar denyutan jantung kerana selama ini, kajian saintifik lain menyatakan bahawa kadar denyutan jantung paling rendah adalah ketika berbaring.
"Kajian mendapati ketika solat, keadaan sujud mencatatkan kadar denyutan paling rendah dan lebih baik berbanding ketika baring. Ini menunjukkan posisi tubuh ketika solat adalah bagus," katanya.
Sehubungan itu, katanya kajian akan dilakukan dengan lebih meluas untuk melihat sama ada posisi tubuh ketika solat boleh merawat sakit jantung.
Katanya, pakar jantung gembira dengan hasil kajian itu kerana boleh memperkenalkan terapi solat kepada pesakit jantung untuk melakukan senaman. Ketika ini, setiap pesakit jantung perlu melakukan senaman selama 30 minit setiap hari.-end-
(Artikel ini dipetik daripada tulisan Ziauddin Sharuddin dalam laman web berita harian, untuk panduan dan rujukan umat Islam berhubung manfaat dan fadhilat solat )

Selasa, 10 Mac 2009

tinta 10mac 2009

tinta 10 mac 2009

Minggu ini minggu yang penuh dengan assignment yang perlu disiapkan..Aku perlu ada kekuatan untuk melaksanakan semua amanah yang diberikan lecturer..Harap-harap aku akan mampu melaksanakannya dengan baik dalam keadaan sekarang..

Sudah 4 minggu aku mengalami tekanan perasaan dan kekeliruan..Sejak itu juga aku tidak dapat menumpukan sepenuh perhatian pada study..Dalam seminggu pasti ada kelas yang aku tidak dapat hadir lantaran dari tekanan psikologi yang secara tidak langsung memberi kesan pada kesihatan..Aku masih terasa seolah-olah hanya berada dalam mimpi..tidak dapat menerima hakikat tentang perkara yang berlaku..Mungkin aku perlukan sedikit masa..Niat dan harapanku..aku tidak mahu menyusahkan orang..Aku hanya mahu menolong...Harap Allah akan memberikan daku kekuatan untuk menempuh dugaan ini..Lagipun peperiksaan final lagi 2minggu.decentralize exam..Aku perlu kuat menghadapi semua ini..Mujurlah adanya Al-Quran sebagai pengubat jiwa dikala aku benar-benar memerlukan penenang dan penghibur..Dikala sedang berduka kitab kesyangan berwarna hijau inilah yang selalu menemaniku semenjak kecil.Kitab inilah yang setia berada disampingku.Kitab kepunyaan makcik..pemberian darinya..Setiap hari aku akan memeluknya dengan penuh rasa kasih sayang..

Kini makcik kesayangku sedang bertarung melawan kanser tulangnya..Pembedahan dengan beratus jahitan telah selamat dijalankan di hospital ampang puteri..Moga Allah akan mempermudahkan urusannya.Moga Allah akan memberi kesembuhan padanya..Aku masih tidak ada kesempatan untuk menjaganya dan tidur dirumahnya.Sudah berkali-kali makcik mengajak aku tidur dirumahnya..InsyaAllah aku akan berusaha memenuhi permintaannya..Emm..buat masa sekarang aku sedang mencari maklumat tentang kanser tulang..

Hari ini aku merancang untuk keluar pada sabtu dan ahad ini..Dan insyaAllah aku akan bersama sahabatku akan pergi ke low yatt pada cuti hujung minggu ni.Sudah lama aku bercadang untuk pergi kesana untuk mencari kabel bagi menyambungkan kabel handset ke komputer dirumah dan di mahalah..Nombor digi D Campus,celcom dan U-mobile telah lamaku beli semata-mata untuk memasang internet..Emm..kalu ikutkan Digi linenya agak lembap berbanding U-mobile..Tapi aku akan lihat dulu capacity nya..

Oh yer..malam ini dan esok ada baking course..Hehe..aku nak join juga kelas ini.Cooking...one of my favourite activities..walupun..aku bukanlah seorang yang mahir dalam bidang masakan tapi minat tu ada.. i LOVE cooking...Emm..sebenarnya kalau nak diikutkan aku tak boleh nak sertai cooking course ini sebab berlambak asignment kena siapkan dan kena hantar minggu ni.Tapi minat punya pasal.Takpelah tutup mata sebelah sekejap.hehe...peace..

harapan untuk hari ini:

Aku harap..aku akn dapat lupakan tekanan dan rasa perit di hati..Moga keadaan akan bertambah baik..Dan aku harap aku tidak akan menyusahkan orang lain..Moga Allah akan memberikan dia kebaikan dan rahmat..Moga makcikku akan cepat2 sembuh..asslamualaikum