Ahad, 12 April 2009

PETUA DI DAPUR 3

Petua mencuci kerang
Kerang jika tidak dicuci bersih akan mendatangkan rasa yang kurang enak dalam masakan.Bagaimanapun jangan bimbang kerana ada cara membersihkannya.Caranya ialah masukkan kerang bersama sedikit hampas kelapa dan gaulkan bersama sedikit air.Apabila kekotorannya hilang,cuci semula kerang tadi.Hasilnya kerang tadi akan enjadi putih dan bersih.

Sambal tumis lebih enak
Sambal tumis pasti enak rasanya jika anda mencuba petua ringkas ini.Semasa menumis sambal,cuba anda masukkan sedikit hampas kelapa ke dalam masakan anda tadi.Gaul seperti biasa,setelah masak angkatlah sambal tumis tersebut.Rasalah keenakannya.

Donat tetap lembut
Jika donat keras,Bungkuskan donat itu dengan pembalut aluiniumdan masukkan kedalamketuhar gelombang selama30-40 saat.Keluarkan dari ketuhar dan bolehlah dihidangkan dengan pes coklat atau gula aising.Kita juga boleh menggunakan kaedah kukus selama 5-10minit.

Kuih bahulu
Kuih bahulu adalah kek span yang menggunakan telur yang banyak dan minyak yang sedikit.Semasa memasak,tidak perlu api diatas kerana ketuhar moden memang direka kepanasannya disekeliling ketuhar.Yang penting ia pantas.Bahulu yang ringan adalah hasil daripada pemukulan telur hingga kembang dengan memasukkan sedikit gula sebelum tepung dikaup balikkan kedalamnya.Kemudian masukkan sedikit mentega cair supaya bahulu lebih enak.Gunakan 75gram mentega cair bagi setiap 5biji telur.