Khamis, 30 Julai 2009

Bermulanya pertempuran asignment!!

alhamdulillah perjalanan hari ini berjalan lancar..kini dalam proses untuk mencari bahan2 assignment bagi topic mahayana ethic,subjek development,the problem of converted aborigine and kerja rumah philosophy..Kena mencari hujah2 untuk membuktikan kewujudan tuhan..ini kata2 lecturerku.."gimme proof that GOD is exist..give ur systematic argumentation..Iwill look for it..imagine that u will be facing people whose do not belief the existence of God.." kini dalam otakku hanya terfikir 3 cara selain revelation :

1) ontological
2) first cause
3) telelogical

emm..semua ini kena dibuktikan secara logik..kena fikir idea2 yang kreatif untuk jawab..sudah pastinya aku kena bercakap untuk melontarkan hujah2 didalam kelas..ini adalah subjek philosophy yang terakhir..jadi aku mahu buat yang terbaik..subjek philosophy adalah subjek yang memeningkan kepalaku..terutama bila belajar philosophy of chinese and hindhu dalam SOR 2 (study of religion2)dulu..waa..waa..lagi susah..pening2..Tapi best sebab ianya boleh menjana otakku untuk lebih kuat berfikir..philosophy dalam ajaran hindhu and budha agak memeningkan kepala sebabnya konsep yang diorang wat amat mengelirukan dan tidak jelas.even orang hindhu dan budha sendiri tiada jawapan..sangat complicated..melalui subjek dalam SOR2 dahulu kita dapat memahami mengapa sesentengah penganut ajaran hindhu dan budha bersifat dan mempunyai pemikiran yang sedemikian..mengapa mereka melihat sesuatu dalam perspektif yang berlainan dari kita.SOR 2 antara subjek favouriteku..tq DR.Yamin kerana mengajar saya cara berfikir dan memberi tunjuk ajar dakwah kaum budha(especially my family.. )

1 ulasan:

Werdah berkata...

salam.. pada awalnya Allah dah bagi kepada semua makhluknya hidayah yang hakikatnya sama semuanya yakni manusia haiwan n tumbuh2an.. namun hidayah peringkat pertama ni perlu dikembangkan.. ada manusia berusaha mencapai tingkat hidayah lebih tinggi ada yang tidak.. bagi kita umat Islam kita amat bersyukur jika kita dpt hidayah paling tinggi dan kalau boleh kita nak sampai ke peringkat Siddiiqin, syuhada dan solehin.. alhamdulillah wardah dapat peluang mengkaji SOR semoga nanti usaha dakwah di kalangan orang2 yang dikehendaki dipermudahkan Allah..